Асоціація «Виробники пінопласту»

Провідні українські виробники полістиролу, пінополістиролу (пінопласту) та товарів

Чергове Засідання Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану

Асоціація “Виробники пінопласту” України прийняла участь в засіданні Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану, що організовується Українським союзом промисловців і підприємців, під головуванням Анатолія Кінаха.

На засіданні було підкреслено, що промисловість будівельних матеріалів України сьогодні знаходиться у кризовому стані: війна рф проти України та безконтрольний імпорт продукції сумнівної якості значно вплинули на ситуацію. 30% довоєнних потужностей галузі зруйновані або під тимчасовою окупацією, а виробничі потужності підприємств задіяні на 30-60%. Є зростання витрат на логістику у 4-6 разів; на електроенергію у понад 2 рази.

Суттєвою проблемою галузей є втрата кваліфікованих спеціалістів, багато з яких були мобілізовані або готуються до мобілізації.

Особливе занепокоєння учасників будівельної галузі викликає відсутність незалежної та акредитованої у ЄС національної лабораторії для неупередженого та оперативного контролю якості будівельних матеріалів та виробів за європейськими нормативними документами.

Дані питання піднімалися на розширеному засіданні Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану. Захід відбувся за участі представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, структурованих об’єднань та організацій підприємців і промисловців, профспілок України. До обговорення долучилися «Укрметалургпром», «Укрелектрокабель», «Укрцемент», Всеукраїнська Спілка виробників будматеріалів України, Спілка архітекторів України, Асоціація “Виробники пінопласту” України, Асоціація виробників швидкомонтованих конструкцій України та ін.

Система національного забезпечення якості будівельних матеріалів й виробів, які використовуються у процесах відбудови – не працює.

Антикризовий штаб пропонує затвердити План заходів із підготовки промисловості будівельних матеріалів до процесів відновлення. Він передбачає збільшення потужностей наявних виробництв, забезпечення належної якості вітчизняних та імпортних будівельних матеріалів, ресайклінг відходів руйнації у будівельні матеріали та вироби.

Антикризовий штаб пропонує:

●      залучати вітчизняних виробників будматеріалів до тендерів із відновлення, що вже відбуваються.

●     організувати експорт будівельних матеріалів та виробів вітчизняного виробництва до початку відновлення, зокрема через участь у міжнародних виставках та з використанням платформи «allbiz».

●     знизити ставку ПДВ для продукції галузі до рівня 7% до завершення воєнного стану із можливістю продовження на період відбудови.

●     сформувати наукову та нормативну базу (ДСТУ) ресайклінгу відходів руйнації у будівельні матеріали.

●     приватизувати наявні кар’єри та інвестувати в розробку нових на заході та в центрі України

https://uspp.ua/news/ostanni-novyny/2019/budivelna-promyslovist-krytychno-potribna-dlia-vidnovlennia-krainy-vid-naslidkiv-viiny

 

Чергове Засідання Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану
Догори