Підвищення кваліфікації виконавців робіт з утеплення

Захід зібрав 30 майстрів виробничого навчання з 19 закладів професійної освіти, експертів з енергоефективності та представників провідних компаній для обміну досвідом і поглиблення знань у сучасних технологіях утеплення.
Асоціація готувала презентацію, в якій піднімала низку питань які є дуже важливими для правильного утеплення але їх не завжди всі вірно трактують та розуміють, створюючи багато неточностей та помилок. Асоціація вважає, що дані питання потрібно постійно піднімати та обговорювати на публічних заходах з метою покращення якості виконання робіт із термомодернізації будівель.
Тому поділимося їми тут та надамо відповіді.

1. Чим характеризуються теплоізоляційні матеріали? Назвіть основну характеристику. 

Відповідь: Коефіцієнт теплопровідності, так звана “лямда” – λ – це міра, яка виражає здатність матеріалу пропускати кількість теплоти за 1 секунду при різниці температур на протилежних поверхнях матеріалу та вимірюється у Вт/(м∙К).

2. Чим характеризуються теплоізоляційні вироби (плити)? Назвіть показник.

Відповідь: Термічний опір. Термічний опір – здатність конструкції (його поверхні або будь-якого шару) перешкоджати поширенню теплового руху молекул. Виражається як товщина шару матеріалу, поділену на теплопровідність.

3. Що означають цифри у маркуванні пінополістирольних плит?

Відповідь: Міцність при стиску – CS(10), вимірюється в кПа.

4. Які типи EPS рекомендується для застосування у системах фасадного утеплення з опорядженням штукатурками? 

Відповідь: від EPS 60 до EPS 100 (густина від 13 до 20 кг/куб.м).

5. Чи можна, чи заборонено утеплювати полістирольним пінопластом стіни з ніздрюватих бетонів (піно- або газобетонну кладку), бо тоді стіни не «дихають»? 

Відповідь: Можна, не заборонено. Мікроклімат у приміщенні регулюється не «диханням стін», а вентиляцією. Належний тепловологісний стан (відсутність вологонакопичення) забезпечується достатнім термічним опором шару утеплення (товщина 10-15 см).

6. Стіни з ніздрюватих бетонів (піно- або газобетонну кладку) можна утеплювати виключно паропроникним матеріалом мінеральною ватою , використовувати пінополістирольні плити в даному випадку не можна. Так чи ні? 

Відповідь: Ні, не так. Можна використовувати обидва види утеплювачів. Як мінеральну вату, так і пінополістирол EPS. Паропроникність не має значення, оскільки мікроклімат у приміщенні регулюється вентиляцією, а не «дихаючими стінами». Належний тепловологісний стан (відсутність вологонакопичення) забезпечується достатнім термічним опором шару утеплення (товщина 10-15 см)

7. Чи є пінополістирол EPS пожежонебезпечним? 

Відповідь: Ні, EPS не є небезпечним, оскільки містить у собі вогнезахисні полімери (антипірени). Завдяки цьому пінополістирольні плити є «самозатухаючими» – самостійно не займаються та не поширюють полум’я.

8. Чи виділяє пінополістирол токсичні речовини при горінні?

Відповідь: завдяки своїй малій густині (у 10 разів менше, ніж у «фасадної» мінвати), при горінні EPS виділяється дуже мала кількість (низька концентрація) токсичних речовин. Якщо порівнювати токсичність продуктів горіння різних фасадних утеплювачів, то у EPS буде найменша концентрація токсичних речовин.
Підвищення кваліфікації виконавців робіт з утеплення будівель